کتاب «طراحی و بهره برداری فرودگاه» اصول و روابط مهم برای طراحی تاسیسات فرودگاهی، مدیریت فرودگاه و بهرهبرداری ایمن و کارآمد از آن را توضیح میدهد، با این وجود خواننده فصلهایی را پیدا نمیکند که منحصراً به طراحی فرودگاه یا عملیات فرودگاه و روابط آنها اختصاص یافته باشد. طراحی فرودگاه و بهره برداری از فرودگاه ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و بر یکدیگر اثر میگذارند. از سوی دیگر، طراحی زیرساخت فرودگاه بدون دانش صحیح از عملیات فرودگاه دشوار است. همچنین این کتاب مجموعهای از دستورالعملهای ساده برای راهحل مشکلات خاص را ارائه نمیکند زیرا هر فرودگاه، منحصر به فرد است و یک راه حل عمومی ساده وجود ندارد. کتاب علیرغم اینکه بر روی یک بخش از مشکلات فرودگاه، یعنی طراحی و بهره برداری متمرکز شده است، جنبههای دیگر را نیز در نظر میگیرد.
در فصل اول کتاب، خواننده با مبحث حمل و نقل هوایی و فرودگاهها، استانداردهای آن،تاریخچه توسعه فرودگاه و عوامل موثر بر آن، برنامهریزی توسعه فرودگاه و طرح جامع فرودگاه آشنا میشود. در فصل دوم در خصوص پیشبینی ترافیک هوایی، پیشبینی تقاضای آینده، پیشبینی تقاضای اوج و تاثیر عوامل مختلف بر تقاضای سفر هوایی صحبت میشود. در چهار فصل بعدی به انتخاب سایت فرودگاه و مشخصات و استانداردهای باند فرودگاه، حریم باند، حریم برخاست، حریم ایمنی انتهای باند و معیارها و استانداردهای طراحی باندهای خزش پرداخته میشود. فصل هفتم در خصوص توقفگاه هواپیماها و الزامات و اندازههای آن است و فصل هشتم به انواع روسازی باندهای فرودگاهی، مقاومت آنها و سیستم مدیریت و نگهداری آنها اختصاص دارد. فصل نهم نیز به مسئله راهبری تجهیزات و مشینآلات هواپیما میپردازد.
در فصل دهم درخصوص سوختگیری هواپیما، الزامات کیفیت سوخت، توزیع سوخت و ایمنی عملیات سوختگیری صحبت میشود. کتاب در فصل یازدهم به مسئله حمل و نقل بار در سیستم هوایی، طراحی ترمینال و ملاحظات عملیاتی حمل بار، مدیریت بارنامهها، طراحی پایانه بار و اندازه آن میپردازد؛ و در فصل دوازدهم طراحی پایانه مسافربری، طراحی ترمینال فرودگاه، فرآیند رسیدگی به مسافران و بارها و حمل و نقل مسافران مورد بحث قرار میگیرد. فصل سیزدهم به مسئله امنیت در حمل و نقل هوایی، کارها و اعمال غیرقانونی در حمل و نقل هوایی، چارچوب حقوقی بینالمللی امنیت هوایی و شناسایی اشیاء خطرناک میپردازد. فصل چهاردهم نیز به دسترسیهای زمینی در سیستم فرودگاهی و گونههای (mode) دسترسی به فرودگاه اختصاص دارد.
فصل پانزدهم به کمکهای بصری برای ناوبری و مسیریابی، علامتگذاریها (روی باند و …) و سیستم چراغگذاری فرودگاه میپردازد. در دو فصل بعد به تامین و توزیع انرژی الکتریکی فرودگاهها و کمکهای ناوبری رادیویی و راداری برای ناوبری و جهتیابی پرداخته میشود. در فصل هجدهم عملیات زمستانی فرودگاهها، تجهیزات مکانیکی و مواد شیمیایی مورد نیاز برای یخزدایی باند و کنترل برف، و یخزدایی هواپیما مطرح میشود. فصل نوزدهم در خصوص خدمات اضطراری فرودگاه، نقش امداد و نجات و آتشنشانی و فومپاشی روی باند صحبت میکند؛ و فصل بیستم نیز به کنترلهای محیطی و زیستمحیطی نظیر کنترل سر و صدا، کنترل انتشارات گازی و حفظ انرژی، محافظت از منابع آب و مدیریت پسماند میپردازد. در فصل آخر نیز درخصوص خطراتی که از جانب جانوران نظیر پرندگان و پستانداران برای هواپیما به وجود میآید، صحبت میشود.
پاسخها